Boost Art

Vă mai amintiți acele zile când erați la școală și când vă apuca cheful de mâzgălit pe manuale și bănci pentru că vă plictiseați la cursuri? Ăsta a fost gândul inițial când am început acest proiect și am ajuns la concluzia că, pe lângă faptul că desenatul pe paginile unor cărți vechi îmi oferă un sentiment de completă eliberare și o șansă de a intra în dialog cu informația găsită, este și o șansă de a revitaliza și recicla materiale tipărite.

Totul a început în 2015, cu o vizită la atelierul lui Dan Perjovschi, unul dintre artiștii cei mai implicați pe plan politic și social din România. Eram acolo cu echipa de la Capital Cultural pentru o discuție despre ce înseamnă să fii artist în România, cum se făcea artă neaservită politic în comunism și cum Dan și Lia Perjovschi au trăit în acea eră. La final, ne-a oferit câte o copie a unui ziar tipărit care conținea câteva dintre ilustrațiile lui. Am fost atât de inspirată de întâlnirea noastră, încât am desenat direct pe ziar când am ajuns acasă. Perjovschi are un stil minimalist inconfundabil, alb-negru, cu mult sens condensat în doar câteva tușe, iar asta s-a dovedit a fi un fundal perfect pentru creaturile mele colorate. A doua zi, i-am arătat ce a ieșit, iar Perjovschi a fost de treabă și mi-a permis să folosesc lucrarea în orice fel aș fi vrut.

 

 

Asta a devenit prima lucrare dintr-o serie. Am continuat proiectul folosind alte cărți poștale și pliante pe care le strânsesem în călătoriile mele. Este un mod de a amplifica și de a recicla materiale de artă mai vechi, care capătă o nouă șansă de a fi expuse.

 

 

Am recreat complet lucrarea „ABIS”, care a devenit „MIS-EN-ABIS”, folosind tehnica colajului.

 

 

Al doilea proiect Boost Art s-a materializat în 2017. Pe când lucram la Librăria Humanitas din Sibiu, am găsit în depozit un vechi catalog de gravuri Italiene din colecția Muzeului Brukenthal. Imaginile și textul erau tipărite pe o hârtie foarte fină, care se potrivea foarte bine cu markerele pe care le foloseam la acea vreme. Fără să pornesc de la o idee anume, am început să umplu acest așa-numit caiet de schițe cu desene, începând să adaug, pe alocuri, un alt sens anumitor gravuri din catalog. De asemenea, am pictat cu acrilice coperta, iar astfel a rezultat „Cartea de Vrăji / Spellbook”.

Atenție: durează un pic până se încarcă imaginile scanate. Vă sugerez să așteptați un minut până să începeți să răsfoiți.

 

 

Îmi place foarte mult conceptul acesta, bănuiesc că o să mai dau curs unor astfel de serii. Unele sunt deja începute și așteaptă să fie continuate: pe o carte a bunicului meu, „Inițiere în Electronică” și pe o carte găsită într-un apartament unde am stat în chirie, „Cartea lui Mormon”.