17 septembrie 2018 – 15 decembrie 2018
E adevărat, nu există spații corespunzătoare de expunere în Sibiu, cu excepția galeriilor Muzeului Brukenthal și Uniunea Artiștilor Plastici. Dar, cu puțină răbdare, mult networking și anumite compromisuri, poți să-ți expui arta în instituții publice sau în cafenele/librării/restaurante.
Echipa minunată a Centrului Cultural German din Sibiu (situat pe str. Poștei, nr. 2, în aceeași clădire cu Banca Națională a României) m-a invitat să expun în cadrul evenimentului lor de artă contemporană, brut'18. Am fost extrem de entuziasmată de ideea unei expoziții în spațiul acela în care se țin cursuri de limbă germană și care are și o bibliotecă stufoasă și luminoasă, frecventată de școlari, liceeni, și nu numai.
Se pare că devine o temă recurentă pentru mine expunerea în locații care pun accent pe prezența cărților și care promovează cititul (prima mea expoziție a avut loc la recent-închisa Librărie Habitus). Hooray for that! Urmează Biblioteca ASTRA?
De data aceasta, mi-am dorit un concept și o soluție de expunere unitară. Holul Centrului Cultural German este de tip vagon, fără lumină naturală și cu pereți albi, asemănător cu cripta librăriei Habitus, unde am organizat prima expoziție, „Bestiar”, în 2016. Pe lângă selecția de lucrări recente, știam că vreau să încerc ceva nou și m-am îndreptat înspre printuri.
Așa că am ales să nu fac o expoziție de lucrări în original. M-am decis pentru o serie de printuri pe panouri ușoare din polistiren (folosite în producția publicitară), care nu aveau nevoie de ramă sau de sticlă. Știam că am făcut o alegere mai puțin populară, dar a contat foarte mult sprijinul nemijlocit al echipei de la Centrul Cultural German (Alexandra Muntean și Elisabeth Köber mi-au dat mână liberă și au avut încredere în mine).
Alegerea de a expune printuri am motivat-o astfel:
-
contactul cu publicul este cât se poate de direct, între lucrare și privitor nu intervine niciun obstacol (ramă, sticlă etc.)
-
lucrarea nu este tratată ca un obiect fragil, arta fără sticlă este lipsită de pretențiile clasice ale expunerii muzeale
-
lucrările originale sunt digitizate, mărite și tipărite pentru a evidenția procesul de lucru (inclusiv a greșelilor care intervin în opera oricărui artist)
Lucrările au fost împărțite în 4 secțiuni: Abstractizări, Spații, Portrete umane și Portrete de animale.
Multe dintre ele au fost donate: Centrului Cultural German, Palatului Copiilor și printr-un concurs pe Facebook.
Lucrarea principală, Moonchild, și Queen-sized Girl, au fost achiziționate.
Originalele se află în arhiva TOM și pot fi cumpărate. Dacă doriți vreuna dintre lucrări, scrieți-mi pe adresa info@sorinatomuletiu.ro.
Mulțumesc Centrului Cultural German pentru invitația de a expune în cadrul evenimentului de artă contemporană „brut'18” și celor de la PrintAtu pentru tipar.
Organizator: Centrul Cultural German Sibiu / Deutsches Kulturzentrum Hermannstadt, TOM
Susţinător: Goethe-Institut Bukarest, Consulatul Republicii Federale Germania Sibiu
Partener media: Hermannstädter Zeitung
Colaboratori: PrintAtu.ro, Nartea & Partners
Dacă v-a plăcut acest proiect, vă rog să mă susțineți cu un share pe rețelele de mai jos (apăsați iconița și va apărea un pop-up de autentificare). Mulțumesc!