Din moment ce munca mea se desfășoară mai mult în atelier și mai puțin în spațiul public, nu au fost momente în care să mă simt discriminată din poziția mea de artistă. Ba mai mult, având nevoile de bază acoperite (o locuință, o cameră doar a mea), nefiind în poziția de a trăi de pe o zi pe alta, am avut opțiunea de a alege să fac artă, ceea ce e un mare privilegiu.
Câteodată simt o reținere când vine vorba să îmi expun arta știind că va fi judecată din prisma faptului că este făcută de o femeie și știind că o să activeze preconcepții și stereotipuri de când e lumea: că femeile artiste fac o artă decorativă și atât, că subiectele alese și execuția sunt „prea copilăroase”, că femeile nu știu să picteze etc. Și faptul că există mult prea puțină reprezentare feminină în lumea artei din România e un mare dezavantaj. Te face să te simți marginalizată și nesigură că ceea ce faci va fi îndeajuns de vizibil.
Despre asta și despre multe altele am discutat cu Dan Perjovschi în cadrul Festivalului Egalității de gen organizat de ALEG (Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen). Am urcat înregistrarea pe Youtube și am adăugat și subtitrări în limba engleză. Here it is:
Link-uri utile:
- Lucrarea Anei Lupaș la care fac referire în discuție: The Solemn Process
- Raportul UNESCO despre condițiile de muncă ale artiștilor (2019) care include și o analiză a egalității de gen (doar în limba engleză)
"The gender gap among artists is not primarily about the numbers of practicing professional artists – where it appears there is a rough overall balance between men and women – but rather about other key indicators such as income inequality, inequality in decision-making, gender portrayal, and sexual harassment and personal safety."
- Analiza diagnostic în domeniul egalității de gen în România în perioada 2014 - 2019 (doar în limba română)
"Absența femeilor din forurile politice decizionale duce la ignorarea intereselor acestora și absența lor de pe agenda publică."
- O carte fascinantă despre lipsa datelor de gen - o gaură în cunoaștere care stă la baza discriminării împotriva femeilor: Invisible women de Caroline Criado Perez.
"When we are designing a world that is meant to work for everyone we need women in the room."
Dacă v-a plăcut acest proiect, vă rog să mă susțineți cu un share pe rețelele de mai jos (apăsați iconița și va apărea un pop-up de autentificare). Mulțumesc!