NAVA MAMĂ

17 Aprilie 2020

82,5 cm x 112,5 cm

ulei și cerneală pe carton Fedrigoni Cottage Ivory 320 g de 72 cm x 101 cm

 

În izolare, ajungi să visezi la plimbări în natură. Arta te poate transporta în astfel de locuri, mintea e un aparat complex de teleportare imaginativă. Cu aceste puteri nebănuite la îndemână, sper ca acum să fie momentul în care oamenii redescoperă arta și feluritele moduri în care îmbogățește viața fiecăruia. Sper să ieșim din această perioadă mai reflexivi, dornici de a petrece momente sublime în fața unor lucrări de artă vizuală sau să construim noi moduri de a experimenta arta. Să ajungem să apreciem timpul liber și să alegem să îl petrecem în moduri care să ne reîncarce și să ne aducă mai aproape de noi înșine.

Am muncit șase luni la lucrarea asta. Inspirația a venit în urma primei mele excursii la Bâlea Lac, unde am descoperit o stâncă imensă sus, pe creastă. Am numit-o „nava mamă” și am știut în acel moment că vreau să o pictez. Nava mamă a ajuns să reprezinte întreaga natură, un reprezentant inanimat al evadării, nevoia instinctuală a omului pentru ceva mai mare decât acesta. Cei doi frați sunt inspirați din portretele de pe plajă realizate de Rineke Dijkstra. Aveam nevoie de exponenți umani - deși e clar că stânca este personajul principal - iar portretele realiste ale lui Dijkstra au ceva foarte palpabil omenesc. Cei doi frați sunt martori, sunt acolo să aprecieze spațiul, să experimenteze detașarea de constrângerile societății, să-și extindă conștiința față de natură.

 

Nava mamă reflectă fragilitatea omului în fața naturii, gingășia naturală. Nava mamă este sanctuarul perfect al vulnerabilității umane, vârsta sa ancestrală este în direct contrast cu adolescența celor doi frați, cu toate că pare să fie înrudită cu ei; pare protectivă, deși, în realitate, este cât se poate de indiferentă la desfășurarea vieții.

După ce trece perioada asta, îmi doresc să găsesc spații publice dornice să expună lucrarea, să o fac să migreze dintr-un loc în altul, să devină o lucrare itinerantă înainte să intre în casa cuiva. Dacă sunteți interesați să expuneți lucrarea într-un anumit loc sau să o cumpărați, vă rog mult să-mi scrieți la info@sorinatomuletiu.ro.

Later edit: această lucrare a făcut parte din prima mea expoziție de grup organizată cu ocazia Nopții Albe a Galeriilor 2020 și poate fi văzută la NOOK în Sibiu.

Dacă v-a plăcut acest proiect, vă rog să mă susțineți cu un share pe rețelele de mai jos (apăsați iconița și va apărea un pop-up de autentificare). Mulțumesc!