Pisica Eliza (de vânzare în ediție limitată)

24 Noiembrie 2022

Vă prezint Pisica Eliza, care s-a materializat în cadrul unei colaborări cu Oana Barbu aka Eyecandy Monsters!

Pisica Eliza

Jucărie personalizată în ediție limitată de 10 exemplare

Materiale: bumbac, lână ecologică, pietriș

Înălțime: 37 cm

Greutate: 525 g

 

De ceva vreme, cochetam cu ideea de a reprezenta 3D câteva dintre desenele mele. Și ce candidat mai bun mi-aș fi putut dori decât Pisica Eliza, prima lucrare pe care am făcut-o după închiderea primei mele expoziții, Bestiar, care a declanșat o turnură în stilul meu vizual. Eliza a ieșit spontan din flow-ul unei singure sesiuni de lucru, din energia cea bună acumulată lucrând la instalarea expoziției și a reprezentat prima dintr-o serie de noi monstruleți expresivi cu linii fluide (vezi Bunny Guy, Muci, Wormhole, Din Pământ, Indiferența). De altfel, Eliza face parte și din prima serie de stickere TOM, disponibile la librăriile Humanitas din țară, a fost coperta unei zine pe care am făcut-o în 2016 și am distribuit-o prin Sibiu și s-a plimbat prin întreaga Europă.

Prima dată m-am gândit să fac o versiune pe imprimantă 3D, am făcut o mică cercetare, iar tehnologia asta este slab reprezentată pe piața din România. Am renunțat repede la idee. Apoi mi-am amintit de perioada în care lucram cu textile găsite prin casă și făceam diverse animăluțe din cârpe de dragul muncii și, de obicei, de dragul cuiva. Obișnuiam să le lucrez manual, doar cu ac și ață, și să le fac cadou. Fiecare era unicat.

Mi-am dat seama că Eliza merita o mână dibace, preferabil cineva care avea și mașini de lucru; Eliza merita o profesionistă. Aveam în minte câteva persoane care făceau jucării personalizate, pe care le urmăream de mult pe social media, și așa am ajuns la Oana Barbu. Oana a lansat Eyecandy Monsters în 2009, iar, în prezent, este extrem de ocupată pentru că oamenii apreciază foarte mult ceea ce face. Oana reconstruiește jucării pe care oamenii le-au avut în copilărie, realizează portrete-păpuși și orice altceva ți-ai putea imagina. I-am propus proiectul, fără să impun vreun termen limită, și a acceptat. Voiam ca jucăria să fie făcută din materiale cât mai ecologice, ăsta era aspectul la care am ținut cel mai mult, pe lângă fidelitatea design-ului, care s-a și împlinit. Astfel, a început o serie de email-uri pentru a clarifica toate detaliile. Și au fost multe. Cu acordul Oanei, vă prezint o parte din procesul ei de creație, cu întregul nivel de detalii, planificare și dedicație care au stat la baza proiectului.

17 FEB

Bună Sorina,

Lucrez deja cu mare bucurie la jucăria ta, cred că va ieși ceva care te va super-bucura! ;)

Prima fază este interpretarea mea a fiecărui detaliu din desenul tău în broderie.

Și după ce am bibilit la fiecare bucată de broderie, îți atașez simulările pe care le-am făcut, pe care te rog să mi le aprobi, ca apoi eu să pot căuta materialele de bază plus firele de brodat cât mai aproape de cele din simulările atașate și apoi să pot broda bucățile necesare pentru construcția jucăriei finale.

Evident că îmi poți spune dacă ceva te deranjează sau dacă ai modifica ceva. Eu am încercat să păstrez cât mai mult din detaliile desenului tău și să-i păstrez mai ales feeling-ul și expresia liniilor, așa cum se pot transforma aceste detalii în broderii la dimensiunile noastre. Ca să pot integra nivelul ăsta foarte bogat de detalii, jucăria finală va avea aprox 35-37 cm.

Mi se pare că desenul tău transformat de mine în broderie este pur și simplu poezie! M-am îndrăgostit de fiecare bucată care va fi brodată!

Aștept feedback-ul tău cu mare interes! ;)

28 IUL

Am revenit abia acum la tine pentru că am tot testat, făcut și refăcut și - guess what? - prototipul pisicii Eliza este gata!!!! Și - guess what2? - brodând și lucrând la ea, m-am îndrăgostit, nu te saturi de privit! ;)

Mai jos detaliez toate soluțiile optime la care am ajuns în tot acest lung proces, acolo unde am făcut eu alegeri ca să merg mai departe și să poți vedea ceva final ca să înțelegi ce vezi. Am mers pe preferințele tale ca primă opțiune mereu.

Materialele de bază sunt negru și roșu - mă bucur să te anunț că am găsit această variantă de bumbac și am renunțat la varianta polar sau pluș.

Broderie - am folosit un mix de culori pentru a rămâne în paleta ta, în același timp, folosind nuanțele disponibile care arătau bine împreună cu materialele de bază. Brodarea tuturor bucăților durează foarte mult pentru fiecare jucărie, însă broderia este ceea ce o face să fie un obiect de colecție. Un print pe material nu ar fi convins la fel, nu putea avea atâtea detalii.

Pentru că pe spate era materialul simplu, m-am gândit să adaug semnăturile, tot brodate, într-un mod simplu pe zona de cap. Sper să îți placă ideea. (foarte mult mi-a plăcut că Oana a luat inițiativa aici, eu nu m-aș fi gândit la așa ceva!)

Înălțimea - acum jucăria are 37 cm - înălțime minimă pentru a putea lucra toate detaliile jucăriei la scara corectă.

Umplutura:

- la bază are pietriș.

- în restul corpului și capului este umplută cu lână (umplutură ecologică, mulțumesc!)

Și apoi, cu câteva zile înainte de ziua mea…

28 SEP

Bună Sorina!

Cine crezi că vine spre tine? Un cutioi mare, plin cu pisicile tale! O cutie de aproape 6 kg - având pietriș pe fund, cele 10 pisicuțe sunt efectiv niște pisici cu greutate ;)

 

A trecut un an de la comisionarea Elizei. Sunt atât de mulțumită de rezultat și ardeam de nerăbdare să împărtășesc rezultatul cu voi! 7 exemplare sunt de vânzare, contactați-mă pentru detalii pe e-mail (tomuletiu.sorina@gmail.com) sau prin mesaj direct pe facebook, instagram.