SCURTĂ DOCUMENTARE DESPRE NAVA MAMĂ @ ARTĂ.NONSTOP

21 Septembrie 2021

Tocmai am încheiat a treia expoziție personală la artă.nonstop (Strada Tribunei nr. 13), un spațiu independent de expunere din Sibiu, avut în grijă de Asociația Develop, uzinaduzina și artistul George Roșu, unde am expus lucrarea Nava Mamă alături de fotografii și schițe care explicau contextul în care am realizat pictura și procesul de creație.

Totul a început cu o propunere pe care am trimis-o pe adresa de email a galeriei, stop@artanonstop.ro. Mi-am ținut răsuflarea vreo câteva zile până a venit răspunsul… Propunerea mea inițială a fost refuzată, dar George a venit cu o altă variantă: să expunem Nava Mamă și să ne concentrăm pe munca din spatele lucrării care a fost terminată în lockdown. Nava Mamă era deja pe perete la NOOK de aproape un an, expusă la NAG 2020. Am vorbit cu Ioana Pasc despre această oportunitate și i-am promis că voi expune ceva în locul navei, care s-a nimerit să fie fix propunerea refuzată inițial de artă.nonstop. Urma să facem rocada fără să lăsăm pereții dezgoliți la NOOK.

Am discutat cu George Roșu, pe care, surprinzător, abia cu această ocazie l-am cunoscut oficial, deși mi se părea că-l știu de-o viață din arta lui și din podcasturi. L-am scos la plimbare prin Sibiu și i-am arătat părțile mai puțin cunoscute din zona centrală. Am mâncat langoș, am băut cafele și am râs de contradicțiile care apăreau la tot pasul prin orașul „capitală culturală”. A devenit amic de năzbâtii.

Din fericire, instalarea expoziției din ziua vernisajului a avut loc fără probleme; întotdeauna am emoții când transportăm o lucrare înrămată cu sticlă, mai ales dacă dimensiunile ei depășesc un metru. Am găurit pereții, am aplicat pozele și textul pe perete și în vitrină. Am adăugat și niște temporizatoare pentru lumini care au fost setate să se aprindă zilnic între orele 7 pm - 1 am și un dezumidificator în eventualitatea unor ploi torențiale. Apoi am așteptat entuziasmați sosirea vizitatorilor.
Fiind o zi de duminică ploioasă, nu s-a înghesuit lumea la vernisaj, în afară de câțiva prieteni, frați și surori, nepoței și oameni pe care nu-i mai văzusem de foarte mult timp. Ne-am bucurat de prezența navei mamă, am discutat despre forțele naturii și apoi ne-am împrăștiat spre case prin mulțimea de oameni care ieșise în oraș pentru finalul festivalului de teatru, FITS.

Ideea acestui spațiu, artă.nonstop, este de a putea fi vizitat non-stop, pe baza unui sistem de rezervări online, care nu a fost încă implementat. Aceasta e o țintă de viitor a organizatorilor. Pentru expoziție, eu mi-am exprimat disponibilitatea de a veni și de a deschide spațiul doritorilor, iar asta s-a întâmplat de 4 ori pe perioada expoziției. Când primeam un mesaj de vizitare, încercam să anunț și pe alții, pentru a strânge grupul de vizitatori, deși am venit chiar și pentru o singură persoană.

Nu există sentiment mai mișto decât întâlnirea cu iubitorii artei într-un spațiu dedicat, fie el cât de mic. Mulți oameni au vizitat expoziția. Pe lângă discuții despre responsabilitatea socială cu Angela Zaporojan de la Fundația Comunitară Sibiu, conversații despre educația artistică a copiilor avută cu o prietenă, profesoară la o școală privată, discuții intense despre refugiați și Basarabia cu numeroși vizitatori ai căror bunici se trăgeau de pe acele meleaguri, expoziția asta a fost o bucurie continuă și o ocazie prielnică de dialog. Și o sursă nesperată de material documentar pentru viitoarele proiecte artistice.

M-am bucurat să o întâlnesc pe fotografa Mihaela Noroc (cunoscută mai ales pentru proiectul ei internațional, Atlasul Frumuseții) și pe fetița ei, Natalia, care au venit la expoziție cu niște prieteni comuni. S-a râs, s-a jucat, s-a povestit și s-au schimbat scutece în mica galerie artă.nonstop.

Momentele astea îmi dau energia de a continua să fac artă și să caut aceste întâlniri magice care dau sensul lunilor solitare de muncă.

Mulțumesc tuturor care au trecut pragul galeriei și celor care au trimis încurajări virtuale!
Pentru întrebări legate de spațiu și de evenimentele organizate de artă.nonstop, scrieți-le un email pe adresa stop@artanonstop.ro.

Dacă v-a plăcut acest proiect, vă rog să mă susțineți cu un share pe rețelele de mai jos (apăsați iconița și va apărea un pop-up de autentificare). Mulțumesc!