Stickers

Toată lumea iubește stickerele. Eu am creat primele mele stickere în 2017, după prima expoziție personală, Bestiar, care a avut loc la librăria Habitus. M-am gândit că ar fi mișto să fac niște materiale promoționale care să fie distribuite în librărie. Așa am ajuns să fac nu doar stickere, ci o întreagă linie de produse de librărie: semne de carte, cărți poștale și stickere, disponibile în librăriile Humanitas din țară.

Am ales o serie de desene, le-am scanat și formatat pentru tipar și apoi le-am dus la o firmă specializată să le printeze. Au rezultat role mari de stickere pe vinil pe care a trebuit să le tai individual acasă. Notă: dacă vreți să tipăriți stickere, rugați-i pe producători să le taie cu mașina de tăiat. S-ar putea să refuze, dacă stickerele sunt foarte mici, dar insistați.

Stickerele sunt la mare căutare, iar adolescenții sunt cei mai avizi colecționari. Așa am descoperit că stickerele TOM sunt populare, când mi-am dat seama că dispar rapid din centrul Sibiului, mai ales cele din jurul liceelor. Primeam mesaje de la prieteni care îmi spuneau „tocmai am trecut pe lângă niște fete care se chinuiau să dezlipească un sticker de-al tău.”

Un mod ingenios de a-ți disemina arta și de a intra „în conversație” cu alți artiști stradali este să lipești stickere pe unde mergi. În orice călătorie mergeam, luam și stickere, astfel încât le-am împrăștiat prin Sibiu, Cluj, București, Arad, Viena, Amsterdam, Berlin, Frankfurt, Londra și Praga, iar prietenii mei îmi trimiteau poze cu stickere TOM lipite de ei în vacanțe. Cel mai frumos suvenir.

Următorul pas a fost să fac stickere pe care să le pot lipi pe bandă magnetică pentru proiectul MADEinSB. Așa s-au născut monstruleții vegetali în ediție limitată. Iarăși am stat să decupez sute de stickere.

Pentru „Uriași de Pantelimon” am conceput niște stickere uriașe pe care le-am lipit pe un garaj în dreptul instalației „unde nimeni nu se uită”.

Există festivaluri de street art în întreaga lume care caută artiști și le cer pachete de stickere pe care le expun pe panouri. Am aflat de Wandelism Berlin de la o prietenă care m-a îndemnat să răspund unui call for artists. Am trimis un pachet de stickere care au apărut în cadrul festivalului Wandelism în 2018. Find the TOM sticker!

Și iată și motivul pentru care am scris acest articol. Echipa Alternative Bucharest m-a invitat să particip la Bucharest Stickerz Fest în aprilie și a lansat un call for artists pentru a aduna stickere. Eu presimt că o să mai fac vreo 2 modele de stickere cu ocazia asta. Așa că, dacă faceți stickere și vreți să participați la primul festival dedicat street art-ului din România, intrați pe pagina lor de FB și găsiți acolo toate detaliile.

altbuc

 

Stickerele TOM se găsesc la librăriile Humanitas și la NOOK Sibiu, Bd. Victoriei nr. 22.

Dacă v-a plăcut acest proiect, vă rog să mă susțineți cu un share pe rețelele de mai jos (apăsați iconița și va apărea un pop-up de autentificare). Mulțumesc!